La Do Conca de Barberà mostra la diversitat de cellers i referències en un segon tast virtual del CONCArim 2021

La Denominació d’Origen Conca de Barberà va celebrar ahir a la tarda la segona part del tast virtual anomenat “L’essència del trepat”, inclòs en el cicle de tastos ‘CONCArim’. Va ser el passat dilluns dia 15 quan es va donar el tret de sortida a aquest nou format de presentació de novetats i, més concretament, de referències monovarietals de trepat, que és la varietat més emblemàtica de la DO.

Aquesta segona sessió també va comptar amb la presència de Bernat Andreu, president de la DO Conca de Barberà. Durant la seva intervenció va destacar la importància de donar visibilitat als diferents perfils de cellers que formen part de la DO i que s’han escollit minuciosament per als diferents tastos amb l’objectiu de representar tots els perfils: cellers cooperatius, grans cellers ja assentats en el sector, cellers mitjans o petits de nova creació i també cellers que formen part del Viver de Celleristes.

El primer vi que es va tastar va ser el Molí dels Capellans Trepat Negre 2018 del celler Molí dels Capellans. Jordi Masdeu, enòleg i fundador, va explicar els inicis del projecte fins a arribar a l’actualitat, en què exporten els seus productes a 19 països diferents, però destacant que sempre han volgut potenciar l’elaboració de vins amb trepat i parellada. Sobre el vi tastat: “Està elaborat amb raïm de cinc finques molt velles de Pira, Barberà de la Conca i Forés, i cadascuna d’elles té una tipicitat de sòl. És un vi fresc i directe”, va afirmar Masdeu.

Jordi Amell, CEO de Castell d’Or, va ser l’encarregat de presentar el vi Castell d’Or Rosat 2020. “El nostre projecte va néixer amb l’objectiu de posar el valor tot el procés productiu i la feina que realitzen els nostres viticultors. Volem portar aquest procés del camp a la copa, directament al consumidor”. Durant la presentació, va explicar que és un vi de trepat 100%, molt floral i vegetal. A més, va evidenciar la versatilitat d’un vi que es pot consumir o bé a copes o bé per acompanyar qualsevol tipus de menjar.

El tercer vi de la jornada va ser el Mas de la Pansa Negre 2017, presentat per Imma Soler, fundadora i directora del celler Mas de la Pansa. La seva intervenció va estar marcada per la història personal i familiar que hi ha darrere tant del vi com de l’etiqueta, en què un cavall n’és el protagonista. Com va explicar Soler: “Quan el meu pare era petit va voler anar a la vinya amb el meu avi. En un moment concret, el meu avi va veure que el cavall no volia avançar i és perquè l’estava avisant que, als peus, estava el meu pare jugant. El cavall li va salvar la vida i aquesta és la història que hi ha darrere d’aquest vi”.

Imma Soler també va explicar el procés d’elaboració, marcat per l’anyada 2016 en què es van establir certs protocols que van marcar un precedent de cara a properes anyades. “Es va modificar la manera de seleccionar el raïm, fent la tria de manera manual i sacrificant aquells grans que no estan en perfectes condicions”. La referència tastada és molt aromàtica i va estar envellida 6 mesos en fusta, donant com a resultat un vi llarg i amb un post gust amarg.

L’últim vi de la jornada va ser La Font Voltada Trepat Negre 2016 d’Abadia de Poblet. Jaume Pujol, enòleg del celler, va explicar que: “Amb aquest vi hem volgut recuperar el patrimoni d’elaboració de segles enrere. Ho estem fent com ho feien els monjos del Monestir de Poblet antigament, en què durant les primeres elaboracions es feia servir el gra sencer”. A més, va comentar que amb aquest vi volen transmetre també les característiques de la zona i del terroir.

Un cop presentats els quatre vins, Bernat Andreu va agafar la paraula per agrair la participació de tots els professionals. Tanmateix, va destacar que, tot i ser un format diferent, no deixa de ser un punt de trobada exclusiu entre cellers i professionals, permetent als assistents preguntar i opinar sobre els vins en tot moment. El cicle de tastos virtuals preveu dues sessions més, que tindran lloc els dies 22 i 25 de març, i que pretenen posar en valor noves anyades i noves referències dels cellers elaboradors, sense ser exclusivament de trepat.